Щастливи охлюви

Любопитно

Предимствата на действието на слузта от охлювите са всеизвестни. Още преди хилядолетия Хипократ е открил и използвал слузта на охлювите, за да лекува различни кожни обриви и възпаления. Неслучайно охлювът е известен с името „пълзяща аптека“, именно поради лечебните и терапевтични свойства на слузта.

Химичният състав на слузта включва хиалуронова киселина, ензими, глюкозаминогликани, медни и антимикробни пептиди, гликопротеини и микроелементи като и мед, цинк и желязо.

Благодарение на състава си активното вещество в слузта има противовъзпалителен ефект, нормализира синтеза на колаген и еластин, успокоява дразненето. Притежава способността ефективно да свързва свободните радикали, причиняващи стареенето, да възстановява кожата и да я хидратира добре.

Историята на козметиката от охлюви, която е най-популярна днес, започва през 80-те години на миналия век, когато Чилийският фермер Фернандо Баскунян забелязва, че кожата на ръцете на работниците, които събират охлюви, изглежда изненадващо добре, въпреки агресивното влияние на южното слънце както и различните наранявания по ръцете им. Тъй като охлювите могат да регенерират собствената си черупка при увреждане в дивата природа, скоро се разбира, че това, което възстановява черупката на охлюва, може да поправи и човешката кожа. Оттук започват и по-задълбочените изследвания на състава на охлювната слуз. Подготовката на формулата отнема около 15 години, докато се появи първия регенериращ крем със слуз от охлюви.

По време на многобройни проучвания за прекрасните свойства на слузта от охлюви, в състава му са открити следните вещества, които влияят върху подобряването на състоянието на епидермиса:

Алантоин – успокояващ овлажнител, ускорява клетъчната регенерация, премахва мъртвите клетки;

Колаген и Еластин – най-важните белтъци за кожата, осигуряващи й влажност, еластичност, плътност и здрав вид;

Гликолова киселина – действа като ексфолиант на мъртвите клетки и същевременно подпомага кожата да произвежда колаген и еластин, като по този начин изглажда бръчките;

Хиалуронова киселина – дълбоко хидратира, успокоява и изглажда кожата;

Протеини и витамини – подхранват кожата и действат противовъзпалително;

    Call Now Button